CHÈ - en fantastisk dessert - kompleks, farverig, kreativ.
Hvad er så specielt ved min og Vietnams ynglingsdessert?
Dette artikel er en oversættelse fra min engelsksprog blog - https://travelinvietnamsites.wordpress.com - hvor du kan finde artikler om Vietnam og nogle rejsetips.
For Vietnamesere er Chè den ubestridt mest populære dessert. Den kan bedst beskrives som en sødet proteinrig grød. Du vil opleve den overalt i landet, hvis du kommer på rundrejse. Dog er den ikke altid så let at identificere, da kommen i mange varianter. Det kan både serveres varm eller kold, og hver region har deres egne særlige versioner, som de foretrækker. Ingredienserne er ofte ganske usædvanlige for vesterlændinge - der indgår fødevarer, som man normalt ikke vil forbinde desserter, i hvertfald ikke de fede og søde desserter som vi kender hjemmefra, så det er værd at bruge et par minutter at studere dette fænomen og gøre sig klar til et af højdepunkter på din Vietnam tur.
Chè er normalt lavet med bønner, gelé,
korn, grøntsager, kokosmælk, sukker, etc. Dette tilsættes og tilsmages med vanille, pandanblade,
grapefrugt olie, banan olie mv. for at give det en let sødme, og gøre det
velegnet at nyde efter hovedretter. I sydlige Vietnam er vejret ofte varmt og
fugtigt, så her foretrækkes chè med mange små isklumper i, som kan nedkøle
kroppen. I andre dele af æandet servere chè uden is, Samtidig laves chè en del sødere sydpå, hvor
er der rig adgang til billig kokos, bananer og andre søde frugter.
CHÈ I DET NORDLIGE VIETNAM

Grønne risflager

Lotus dessert

CHÈ I DET CENTRALE VIETNAM
I
det centrale Vietnam har madlavningen focus at kombinere de 5 smage (salt - sød
- sur - krydret-bitter) i én ret, og der gælder selv desserten, selv om det
umiddelbart kan virke besynderligt. Foruden at være en traditionel dessert, så
indgår retten også som en af de formelle retter, der tilbyder under Tet, der er
den vigtigste fejring på året (månenytår).
Longan lotus dessert, a royal dish

Flæskesteg kombineret med sød dessert – hvorfor ikke?
Med en blanding af sødme og salt serveres retten i en traditionel skål i den gamle hovedstad Hue. Det siges at retten spises een gang, men huskes for evigt. Som ingredienser indgår flæskesteg, mel, sukker, salt, ingefær og jordnødder. Behandlingen af dejen er afgørende for det endelige udfald, dvs. om det færdige produkt opfylder kravene eller ej. Dejen skæres i små stykker til en slags wrap, som kødet kan komme i.
Svinekød skal indeholde en del fedt. Den bliver kogt langsomt med sukker og
ingefær og danner små kugler. Kødet dækkes af det krystalklare tynde lag af
dej og må ikke være revne, hvilket er lidt af en udfordring. Når det sukkerholdige
vand koger, lægges de runde ”kødbolder” forsigtigt ned i gryden, indtil de får
en gylden farve.
Den gamle hovedstads bud på en dessert – Indian Bønne Dessert
Denne udgave
er baseret på bønner og er en simpel og populær dessert med uspring fra den
gamle kejserby Hue. De hvide bønner lægges i blød og koges med sukker. Det er
kogt indtil bønnerne bliver gullige og med al dente bid. Derved bevares smagen
af bønnerne.
DE TO SÆSONERS DESSERTER I SYDVIETNAM
I syd er regntiden ret lang, hvilket får desserterne
til at skifte hen med sæsonen. Befolkningen i syd har for vane altid at bruge
årstidens fødevarer for at tilberede desserter. Der er masser af kassava,
banan, kokosnød, bønner, og anden frugt i regntiden, og de bliver brugt
rigeligt i deres desserter. Befolkningen er generelt åbne og ligefrem af sind,
hvilket afviger meget fra det konservative nord, så de holder sig ikke tilbage
med at blande rigtig mange ting sammen i den berømte "Mrs Ba” dessert.
Her kan findes havplanter, peanut, grønne bønner, kokos, tapiokaperler (boba), sød kartoffel og pandantblade.
Her kan findes havplanter, peanut, grønne bønner, kokos, tapiokaperler (boba), sød kartoffel og pandantblade.

Gourmet banan dessert i Mekong Deltaet
Lavet af bananer med kokosmælk og ristede peanuts.
Banan er søde, så kokosmælk er normalt lidt salt for at neutralisere rettens smag. Den
bløde og modne banan kombineret med sprødhed af ristet peanut går godt i spæn.
Grapefrugt sød dessert
Grapefrugtudgaven er en sommerdessert, som bare alle
kan lide. Det hvide lag af grapefrugt er behandlet omhyggeligt for at fjerne
bitterheden, og derefter kogt med sukker for at absorbere sødmen. Frugtstykker tilføres
i kombination med grønne bønner, sukker og kokosmælk. Grapefrugtstykker er duftende,
lyse og sprøde. Sprødheden kombineret med de bløde grønne bønner og kokosmælk belønner
gæsten med en delikatesse midt i sommervarmen.
Til sidst skal lige bemærkes den tre farvede udgave - Chè Ba Màu
Chè Ba Màu findes i de fleste vietnamesiske
restauranter og gadesælgere. Det er meget populært i Vietnam på grund af sin
fantastiske udseende og sin søde, forfriskende smag, der er helt optimalt på de
tidspunkter, hvor det bliver rigtig varmt i Vietnam. De vigtigste ingredienser
omfatter tre typer af farvede bønner og gelé, dækket med lidt sødet kokosmælk.
Nyd din Chè – og lad dig fascinere af
dens duft, smag og udseende.
- Anh Thu Vu
Kommentarer
Send en kommentar